Ștefan Popescu dezvăluie STRATEGIA Iranului: „Va avea un RĂSPUNS la adresa Israelului. Încă studiază”

Publicat: 08/08/2024, 11:45

Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul de politică externă Ștefan Popescu a adus în discuție situația tensionată din Orientul Mijlociu. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Ștefan Popescu a subliniat complexitatea și fragilitatea situației din regiune, oferind o perspectivă detaliată asupra dinamicii actuale și asupra rolului marilor puteri internaționale în acest context.

Ștefan Popescu: „Se caută o improvizație diplomatică”

Ștefan Popescu a evidențiat că, în prezent, se caută soluții improvizate pentru a evita un conflict regional major. Cu toate acestea, aceste măsuri sunt departe de a rezolva problemele de fond care stau la baza tensiunilor din Orientul Mijlociu, potrivit analistului.

„Se caută o improvizație diplomatică pentru a se evita un război regional. Sigur că această improvizație nu va pune capăt, nu va rezolva problema de fond. E foarte complicată. Nimeni nu vrea să se ocupe și n-are capacitatea pentru că sistemul internațional e foarte fragmentat”, spune analistul.

Ștefan Popescu: „Iranul e umilit”

Un aspect central al analizei lui Popescu este pierderea credibilității Iranului pe scena internațională. Iranul se confruntă cu o criză de legitimitate.

„Iranul este umilit și își pierde și credibilitatea. Întregul său narativ de mare putere regională s-a prăbușit pentru că el nu mai este credibil nici în regiune în fața adversarilor, dar nici în fața propriilor sateliți”, explică Popescu.

Asasinarea liderului Hamas, Ismail Hanyeh a adâncit sentimentul de dezonoare și a afectat imaginea Iranului în regiune, potrivit analistului.

„Ismail Hanyeh era oaspete. Deci, mai ales în lumea orientală, un oaspete să-ți fie omorât acasă este ceva dezonorant. Și atunci Iranul se gândește cum să-și reconstruiască această credibilitate”, a adăugat analistul.

Ștefan Popescu: „Iranul încă studiază”

Potrivit acestuia, Iranul este conștient că o reacție impulsivă în fața actualelor provocări ar putea avea consecințe dezastruoase.

„Iranul inca studiază, nu s-a pripit. În momentul când s-au adresat Organizației Conferinței Statelor Islamice era clar că doresc să temporizeze pentru că își dau seama că ar pica într-o capcană întinsă de Netanyahu”, spune Popescu.

Rolul Statelor Unite și provocările administrativului american

În contextul crizei actuale, Popescu a discutat și despre rolul Statelor Unite, în special despre limitările administrației de la Casa Albă. Potrivit analistului, administrația americană se află într-o poziție complicată:

„Această administrație de la Casa Albă e imposibil să mai impună ceva. Blinken a fost de șase ori în Orientul Mijlociu fără rezultate, deci nu mai au capacitatea să mai facă mare lucru”, a explicat acesta.

Popescu menționează că singurul mijloc prin care Statele Unite pot contribui este să susțină Israelul în caz de derapaj, dar această poziție este complexă și ambivalentă. În plus, deciziile sunt influențate și de contextul electoral din Statele Unite, ceea ce adaugă un alt strat de complexitate în gestionarea situației.

„Singurul lor mijloc este, dar n-au ce să facă pentru că, într-un fel, ei sunt prizonierii acestei alianțe, este să susțină Israelul în caz de derapaj. Chiar dacă nu sunt de acord cu viziunea israeliană, americanii, deplasând acum un grup aeronaval, un portavion cu navele aferente de sprijin, ei doresc ca lucrurile să nu derapeze, dar în același timp să și sprijine Israelul,” conchide analistul.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Silvia Tudor
Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul...
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Ciupercile, darurile otrăvite ale pădurii. Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Perechea toxică a...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon OPPO A60. Ce trebuie să faci...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Daniel, handbalist de succes, s-a întors în ţară după 8 ani şi a pornit o...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Nicotina nu se găseşte doar în ţigări, ci şi în aceste 6 alimente
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Radu Mazăre, tată pentru a doua oară. Soția sa a adus pe lume un băiat....
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Anunțul care zguduie televiziunea din România! Delia Budeanu a murit: "Un om minunat, o doamnă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
O povestire necunoscută a lui Bram Stoker, descoperită în arhivele Bibliotecii Naționale a Irlandei